Сирна нарізка – це не лише дуже смачно, а й естетично гарно та вишукано. Головне в цій справі – обрати підходящі види молочних продуктів, спеціальні ножі для сиру (за їх відсутності можна скористатися кухонним ножем з гострим лезом), менажницю. І це ще не все! Більш презентабельно виглядатиме сирна тарілка, оформлена красивими та акуратно нарізаними шматочками улюблених продуктів.
У даній статті ми розповімо про лайфхаки нарізання різних видів сирів та поділимося цікавою інформацією щодо їх подачі.
Як нарізати сир до столу: секрети ідеальних шматочків
На поличках магазину Сирний сомельє представлено м’які, тверді, витримані сири, кожен з яких потребує умінь та знань щодо красивого їх нарізання.
Основні правила нарізання молочних продуктів
- Витримані сири, такі як Лютевінкель Королівський, Старий Роттердам навряд чи вдасться нарізати звичайним ножем. А це й не обов’язково! Для цього можна використати спеціальний ніж з двома рукоятками. Ще один варіант – скористатися ножем з коротким гострим лезом та розколоти продукт на нерівномірні шматочки.
- Напівтвердий та твердий сир, наприклад, козячий Тартуффо з трюфелем, коров’ячий Бастіан Органік радимо нарізати у формі тонких скибочок однакової товщини, використовуючи для цього слайсер, або у вигляді трикутників.
- Як нарізати сир Брі, Камамбер та інші м’які сири круглої форми? Відповідаємо: найкраще нарізати такі види трикутної форми. Починати рух ножем (бажано спеціальним з наявними в ньому отворами для уникнення прилипання продукту та забезпечення рівномірної форми) варто з середини “головки”, рухаючись до країв.
- Плісняві сири Рокфор, Сент Агюр, Горгонзола Дольче варто нарізати акуратно, аби не пошкодити плісняву. Для цього можна використати дротяний ніж або з широким лезом та отворами геометричних форм. Ідеально виглядають шматочки пліснявого сиру у формі кубиків або прямокутників.
Хоча існують певні закономірності нарізання сирів, ви можете обрати для себе зручний спосіб. Головне в даній справі насолоджуватися процесом та отримати хороші емоції від створення та оформлення сирної тарілки.
Якщо бажаєте відійти від стандартних способів подачі, можна оснащити свою кухню таким приладом, як керлер. Він створений для фігурного нарізання молочних продуктів та обов’язково прикрасить кожну сирну тарілку. Шматочки, які нагадують троянду, допомагають смаку розкритися, даруючи насолоду від куштування.
Як нарізати трикутний сир?
Якщо ви бажаєте вразити своїх гостей апетитними тоненькими шматочками трикутної форми, то скоріше дочитайте дану статтю та приступайте до практики. Ми обіцяємо, це все не складно!
Для цього придбайте сир трикутної форми та виконайте наступні кроки:
- Умовно або за допомогою лінійки розріжте шматок на дві частини – у вас має вийти один трикутник та трапеція.
- Розверніть верхівку сиру та покладіть її поверх шматка, що залишився (це потрібно для того, щоб рівномірно розділити його на менші трикутники однакового розміру).
- Відріжте ліву та праву сторону – у вас має вийти 4 умовно однакові трикутники.
- Розріжте кожен шматок впоперек на тоненькі трикутнички.
Якщо ви маєте шматок сиру у вигляді квадрата чи прямокутника, спершу розріжте його на потрібну кількість величеньких трикутників та виконайте вище запропоновані дії.
Як правильно оформити сирну тарілку?
Отже, ми розібралися зі способами красивого нарізання сирів. Залишилося їх придбати в магазині Сирний сомельє у Сумах або замовити доставку на сайті. Окрім молочних продуктів, ми маємо в наявності менажницю – дошку для сиру, ножі для сиру, які в тандемі гарантують чудовий результат.
Для сирної тарілки варто обрати кілька видів сирів – не менше 3, а краще й 5 чи 7. Детальніше на цю тему ознайомтеся з нашою статтею про ідеальну сирну тарілку. Це можуть бути витримані сири, наприклад Алде Фріске, Бімстер Роял Гранд Крю, тверді Олд Амстердам, фермерський з пажитником, м’який Брі. За бажанням можна додати й пліснявий сир, такий як Рокфор або Бле Д’Овернь.
Дуже смачно та елегантно виглядає сирна тарілка разом з іншими інгредієнтами, такими як хамон, виноград, груша, горішки, палички гріссіні. Всередину варто поставити баночку меду або улюбленого джему і вуаля – стильна та смачна прикраса кожного столу готова!
Смакуйте, експериментуйте та насолоджуйтеся улюбленими смаками разом з Сирним сомельє!