Сир – улюблений молочний продукт багатьох. Його додають до різних страв, вживають самостійно в якості закуски, поєднують з вином та іншими напоями. Набір корисних властивостей, вітамінів та мікроелементів у поєднанні з неймовірним смаком та ароматом роблять його одним із найпопулярніших продуктів у світі.
Кожна країна прагне вразити своєю автентичністю та пропонує споживачеві різноманітні сорти сирів, які мають характерні смакові якості для кожного з них. Сьогодні ми познайомимо вас з молочними продуктами різних країн та розповімо про їх особливості.
Популярні види сирів зі всього світу
На поличках магазинів Сирний сомельє ви можете зустріти одні із найвідоміших та найсмачніших сирів, кожен з яких відрізняється за твердістю, витримкою, жирністю, наявністю додаткових інгредієнтів у складі. Їх можна класифікувати за багатьма особливостями, але наразі ми розповімо вам про сорти молочних продуктів різних країн.
За країною-виробником виділяють такі популярні види сирів:
- Голландський.
- Французький.
- Італійський.
- Швейцарський.
- Англійський.
- Німецький.
Кожна з країн славиться молочними продуктами, для яких характерний особливий смак, колір, текстура, в окремих видах їстівна корочка та інші особливості. Зазвичай виготовляються вони на основі коров’ячого, овечого та козячого молока за певною технологією. Як результат ви смакуєте апетитними та ароматними шматочками за запашною кавою або іншими напоями.
Голландський сир
Гауда – один із найпопулярніших сортів голландського сиру. Свою назву він отримав в честь фермерського ринку, який розташовувався в міста Гауда в Нідерландах. Саме там вперше здійснювався продаж даного славнозвісного сиру.
Для його приготування використовується зазвичай відібране коров’яче молоко (рідше козяче, овече) з можливим додаванням трав та спецій. Продукт має досить щільну текстуру з невеличкими дірочками.
У нашому магазині ви можете придбати як молодий сир даного виду, так і витриманий. Наприклад, Гауда молодий витримкою в два місяці має характерний ніжний, молочний смак з ледь відчутними фруктовими нотками. На противагу йому витриманий сир Гауда старий Цварт, пройшовши дозрівання в один рік, має насичений смак з кисло-солодким відтінком, по завершенні якого відчувається присмак гарбузового насіння. Він більш щільний з яскраво-вираженим ароматом.
До голландських сортів відноситься й такий твердий сир, як:
- Базирон Триколор.
- Бастіан Органік.
- Бімстер Роял Гранд Крю.
- Брокел.
- Козячий Аріна.
- Козячий Шеврет молодий та інші.
Італійський сир
Італія подарувала світові такі відомі сорти сирів, як:
- Пармезан.
- Горгонзола Дольче.
- Камбоцола.
- Грана Падано.
- Моцарелла та інші.
Традиційний сир Італії, який знає кожен та використовує для приготування пасти, піци та інших страв – це звісно ж Пармезан, так званий король сирів. Завдяки тривалому процесу дозрівання в один рік він набув твердої текстури з яскраво вираженим солоним смаком.
Не менш смачним та апетитним є Грана Падано. Виготовляється він на основі коров’ячого молока. Сир має гостро-солоний смак, гранульовану текстуру та високу щільність, тому рівномірно нарізати його неможливо – його розколюють трикутним ножем на неоднакові шматочки.
Англійський сир
Великобританія славиться такими сирами, як:
- Чеддер.
- Венслідейл.
- Глостер.
- Ланкашир та інші.
Мабуть, немає жодної людини, яка б не куштувала англійський сир Чеддер. Твердий і пластичний він став улюбленим компонентом для приготування піци, смачних гарячих бутербродів та інших страв, закусок. Виготовляється він за традиційним англійським рецептом на основі коров’ячого молока. У смаку відчувається легка гостринка з легким горіховим присмаком.
На противагу йому Венслідейл представлений з додаванням різних інгредієнтів, наприклад, шоколаду та апельсину, манго, імбиру та папайї, абрикосу, журавлини та інших. Його структура волога, ледь розсипчаста, а смак ніжний та делікатний з різними відтінками, в залежності від доданих компонентів.
Швейцарський сир
Швейцарія відома чудовими краєвидами, великими полями для випасання худоби. Саме тому молоко, з яких виготовляється сир, неймовірно смачне та особливе. Найпопулярніші швейцарські сири – це:
- Грюєр.
- Емменталь.
- Аппенцеллер.
- Сбрінц та інші.
До найбільш запашних та унікальних сирів відноситься славнозвісний Грюєр. У його смаку простежується горіховий акцент, делікатна вершковість та легка гостринка. Сир використовують для приготування фондю, адже він легко плавиться та надає страві надзвичайних смакових характеристик. Придбавши набір для фондю в мережі магазинів Сирний сомельє, ви можете в домашніх умовах відтворити традиційну швейцарську страву.
Ще одним представником даного сорту є твердий сичужний сир Емменталь. На смак він нагадує ледь солодкаві горішки у поєднанні з вершковістю. Такий сир з дірками можна використовувати в якості закуски, смачної нарізки та поєднувати з різними напоями.
Придбати ці та інші сири радимо в магазині Сирний сомельє у Сумах. Для жителів інших міст можлива доставка продукції послугами транспортних компаній. Для збереження свіжості навіть в теплу пору року до замовлення кладемо акумулятор холоду.