Сир із козиного молока: корисні властивості
Козяче молоко широко застосовується в сироварінні та цінується за оригінальний смак і склад, вміст корисних бактерій в готовому продукті, його позитивний вплив на обмінні процеси. Такі сири часто відносять до дієтичних, вони забезпечують швидке і тривале насичення, покращують жировий обмін, перешкоджаючи накопиченню жирів організмом. Козячі сири мають імуномодулюючу дію, сприяють кращому засвоєнню заліза, магнію, кальцію з продуктів харчування.
Сири з козячого молока приваблюють не тільки своєю харчовою цінністю, але і смаками та ароматами. Запах може бути виражений, пряний, в смаку переважаюти горіхові і фруктові ноти, легкий деревний відтінок і аромат лугових трав. Готовий продукт чистого білого кольору, в ньому може виявлятися легкий блакитний відтінок. Для витриманих сирів характерний жовтуватий колір.
Залежно від витримки козячі сири виробництва Нідерландів мають різні смакові відтінки:
-Витримані сири мають оксамитову крихку структуру, в ароматі насичені нотки топленого молока та легка солодкавість у смаку.
-Молоді сири- делікатні та ніжні за структурою, молочний аромат та легка кислинка у післясмаку.
Для сироманів-початківців, які з обережністю ставляться до козячих сирів через притаманний аромат, рекомендуємо почати знайомство із сирів з добавками, завдяки яким цей же смак стане малопомітним:
З італійськими травами- мають пряний аромат спецій, середземноморських трав.
З коріандром та пажитником- нагадує смак житнього хліба з горіховим смаком.
З трюфелем- має розкішний екзотичний грибний смак та вершкову ніжність.