Ваш кошик порожній!
Грана Падано (Grana Padano) – італійський твердий сир, який виготовляють із коров'ячого молока. Завдяки гранульованій структурі грана падано дуже схоже на пармезан. Зверху сир покритий тонкою скоринкою білого чи золотисто-жовтого кольору. На зламі сир має злегка лускату, зернисту структуру солом'яного відтінку. Грана падано відрізняє більш гострий, солоний смак із легким горіховим присмаком та фруктовим ароматом.
Особливістю цього сиру є те, що він не ріжеться, а рубається спеціальним трикутним ножем. До столу грана краще подати як самостійну закуску, але іноді його використовують як інгредієнт для салатів, заправок, перших і других страв. З вин перевагу слід віддати витриманим червоним: Бароло, Барбареско та Брунелло ді Монтальчіно.
Спочатку сир грана падано почали готувати ченці ще у XII столітті. Свою назву він отримав від двох слів «грана», що в перекладі з італійської означає «зерно» та «падано» – приналежність до місцевості вздовж річки По, де й випасалися корови, молоко яких використовували для її приготування.